ALIMENTATIA SI SANATATEA

Cunoscuta de cand lumea, interrelatia “alimentatie-sanatate” in sens pozitiv a fost mentionata de Hippocrate (“Faceti ca alimentele sa va fie medicamente, iar medicamentele sa va fie alimente!”) in urma cu 2500 de ani, desi, cu mult inainte (anul 4000 i.e.n.), vechii egipteni sustineau  ca “hrana este sursa tuturor relelor”. 
De abia astazi, cand ne putem lauda  cu multele descoperiri stiintifice, incluzand epigenetica, reusim sa descifram stiintific influentele reale ale alimentatiei asupra evolutiei biologice a omului (epigenetica studiaza  fenomenele biochimice care sunt implicate in exprimarea acidului dezoxiribonucleic intr-o alta  maniera, din cauza fie activarii, fie reprimarii anumitor gene, dar fara a provoca modificari la nivelul secventei genice).
Mai mult, in ultima vreme cercetarea  in domeniul nutriţiei a trecut  de la igiena alimentatiei,  epidemiologie şi fiziologie, la biologie moleculară şi genetică, luand naştere nutrigenomica,  ramura ce promoveaza un concept nou: identificarea efectelor pe care un produs alimentar le are asupra fiecărui individ în parte.
Daca folosirea internetului acum 20 de ani reusea sa raspunda multor intrebari ale utilizatorilor  sai, acum, cand toata lumea a devenit din ce in ce mai dependenta de net, raspunsul la intrebari nu mai vine asa de usor, in unele cazuri, din ce “rasfoiesti” mai multe site-uri, semnalezi apartia a numeroase controverse.
Legat de dietoterapie cumulez experienta a multor ani de experienta clinica.
          Provocarea sa-mi deschid acesta “fereastra” dainuie de mult,  gandind ca ar fi  bine   sa impartasesc din experienta mea.
           In fond, de ce nu?!





Comentarii

Postări populare