RATIA GLUCIDICA A REGIMULUI DE SLABIT
Regimul alimentar prescris pentru pierderea in greutate trebuie sa fie bine conturat in ceea ce priveste continutul in glucide (carbohidrati). Acesta va fi sarac in
glucide - asa cum sunt: dulciurile concentrate, fainoasele, painea, produsele de
panificatie si patiserie, produsele de cofetarie, etc. Intr-un regim bine intocmit, glucidele trebuie sa provina din legume (salate), fructe si putina paine - exact in acesta ordine!
Acest lucru este deosebit de important - fiind o greseala frecvent intalnita in practica de zi cu zi. Rolul glucidelor
este covarsitor in constituirea tesutului adipos si acest fapt a fost demonstrat
stiintific prin experimente efectuate cu glucide marcate – glucide care au fost
regasite apoi in constitutia tesutului adipos al consumatorului. Rolul lor
formator s-a pus in evidenta chiar si in cazul in care ele constituie un regim
mai redus caloric decat necesarul..
Pe acest principiu este conceput un stil
de regim care ia in calcul indicele glicemic al alimentelor.
In plus, alimentatia glucidica care se
bazeaza pe aportul de dulciuri sau zaharuri concentrate, determina o crestere a
apetitului care are drept cauza modificari neurohormonale. Tot stiintific s-a
constatat ca obezului ii este foame atat timp cat consuma dulciuri in exces -
odata ce s-a suprimat ingestia de zaharuri si se stabilizeaza glicemia pe
parcurs, dispare si aceasta senzatia de „foame”.
Pe langa importanta
scaderii aportului de glucide din regimul alimentar prescris, acesta mai are o
caracteristica importanta: trebuie sa fie si hipocaloric.
In functie de calorile care trebuiesc
consumate zilnic in corelatie cu mentinerea IMC sau a greutatii ideale
calculate, sau cu alte afectiuni asociate obezitatii, etc, regimul
dietetic va putea fi mai mult sau mai putin restrictiv, inca de la
instituirea acestuia.
Bineinteles, asa cum am aratat si la
necesarul proteic al ratiei, pentru evitarea folosirii proteinelor in scopuri
energetice, este necesara o ratie minima de glucide: 2 g glucide pentru 1 g de
proteina.
Micsorarea drastica a consumului de
dulciuri trebuie realizata fara niciun compromis, mai ales atunci cand vorbim de
obezitate - mai mult decat de supraponderabilitate. Nu exista nicio ratiune
pentru consumul de glucide in exces, acest lucru tine numai de gust si
nicidecum de o nevoie reala-exemplificata de multe ori in practica de „nevoia
de dulce” a obezului.
In timp insa, regimul dietetic trebuie sa
se ”normalizeze”, adica sa devina acel stil de viata sanatos catre
care tindem cu totii, si nicidecum o reintoarcere la obiceiurile alimentare
anterioare care au dus la instalarea obezitatii.
Comentarii
Ar fi interesant de stiut ce contine acest ceai.