RATIA GLUCIDICA A REGIMULUI DE SLABIT




      Regimul alimentar prescris pentru pierderea in greutate trebuie sa fie bine conturat in ceea ce priveste continutul in glucide (carbohidrati). Acesta va fi sarac in glucide - asa cum sunt: dulciurile concentrate, fainoasele, painea, produsele de panificatie si patiserie, produsele de cofetarie,  etc. Intr-un regim bine intocmit, glucidele trebuie sa provina din legume (salate), fructe si putina paine - exact in acesta ordine!

 Acest lucru este deosebit de important - fiind o greseala frecvent intalnita in practica de zi cu zi. Rolul glucidelor este covarsitor in constituirea tesutului adipos si acest fapt a fost demonstrat stiintific prin experimente efectuate cu glucide marcate – glucide care au fost regasite apoi in constitutia tesutului adipos al consumatorului. Rolul lor formator s-a pus in evidenta chiar si in cazul in care ele constituie un regim mai redus caloric decat necesarul..

La ora actuala, este de  notorietate faptul ca administrarea unui regim  (chiar daca din punct de vedere caloric nu este reprezentativ - aflandu-se in limite rationale!)  compozitia dezechilibrata a acestuia in glucide duce la constituirea grasimilor de depozit.
Pe acest principiu este conceput un stil de regim care ia in calcul indicele glicemic al alimentelor.


In plus, alimentatia glucidica care se bazeaza pe aportul de dulciuri sau zaharuri concentrate, determina o crestere a apetitului care are drept cauza modificari neurohormonale. Tot stiintific s-a constatat ca obezului ii este foame atat timp cat consuma dulciuri in exces - odata ce s-a suprimat ingestia de zaharuri si se stabilizeaza glicemia pe parcurs, dispare si aceasta senzatia de „foame”.
      Pe langa importanta scaderii aportului de glucide din regimul alimentar prescris, acesta mai are o caracteristica importanta: trebuie sa fie si hipocaloric.
In functie de calorile care trebuiesc consumate zilnic in corelatie cu mentinerea IMC sau a greutatii ideale calculate, sau cu alte afectiuni asociate obezitatii, etc,  regimul  dietetic va putea fi mai mult sau mai putin restrictiv, inca de la instituirea acestuia.
Bineinteles, asa cum am aratat si la necesarul proteic al ratiei, pentru evitarea folosirii proteinelor in scopuri energetice, este necesara o ratie minima de glucide: 2 g glucide pentru 1 g de proteina.
Micsorarea drastica a consumului de dulciuri trebuie realizata fara niciun compromis, mai ales atunci cand vorbim de obezitate - mai mult decat de supraponderabilitate. Nu exista nicio ratiune pentru consumul de glucide in exces, acest lucru tine numai de gust si nicidecum de o nevoie reala-exemplificata de multe ori in practica de „nevoia de dulce” a obezului.

In timp insa, regimul dietetic trebuie sa se ”normalizeze”, adica sa devina acel stil de viata sanatos catre care tindem cu totii, si nicidecum o reintoarcere la obiceiurile alimentare anterioare care au dus la instalarea obezitatii.




Comentarii

Unknown a spus…
eu va recomand sa incercati pentru slabit ceaiul domnului Ambrau Dorel,facut in bihor, dozat sub forma de cura de 1 luna de zile, f eficient. Il gasiti aici: http://www.ameplant.ro/produs.php?id=1061&denumire=Ceai_pentru_Cura_de_Slabire_200g , pretul este undeva in jur de 15-16 lei. Recomand! O zi buna!
Mirela Calutu a spus…
Multumesc pentru aceasta postare, de obicei nu recomand folosirea ”adjuvantelor” - dar nu sunt deloc impotriva fitoterapiei.
Ar fi interesant de stiut ce contine acest ceai.

Postări populare