REGIMURI HIPOCALORICE MODERATE



O problemă reală există și atunci cînd regimul dietetic prescris nu poate fi respectat  din  diferite cauze. Una dintre cele mai serioase și importante o reprezintă  starea de sănătate, respectiv prezența altor  afecțiuni. 
În acest caz se impune instituirea unui regim hipocaloric moderat.

Astfel,  un regim de slăbit corect  ar  trebui să prezinte  următoarele caracteristici:  să fie: hipocaloric, hipoglucidic, hipolipidic normoproteic si hiposodat.  Atunci când vorbim de obezitate –în adevăratul sens al cuvântului, deci nu ne referim la supraponderabilitate!- regimul trebuie aplicat trebuie să fie aplicat cît mai exigent, drastic.
Dar, există situații întâlnite în practica de zi cu zi care ne împiedică de la strictețea cu care trebuie pus în aplicare.

Dacă de obicei prescripția calorică se situează în jurul valorii de  1100-1200 calorii, în acest caz un regim moderat poate cuprinde 1600-1800 de calorii, de la caz la caz. În aceste situații ritmul de slăbire va fi  unul mai lent, curba scăderii ponderale apreciate fiind, de asemenea, lentă. 

Dezavantajul unui astfel de regim rezidă în întârzierea apariției rezultatelor rapide urmată adesea de renunțarea la a-l respecta, tocmai din cauza faptului că rezultatele apar mai timid, nu sunt foarte conturate, iar individul în cauză iși pierde voința și încrederea.
Avantajul unui astfel de regim însă îl reprezintă faptul că el poate fi urmat în condițiile unei activități absolut normale, care implică prezența la serviciu, îndeplinirea diferitelor activități specifice acasa, etc.
Iată câteva exemple de astfel de regimuri hipocalorice, foarte cunoscute în acest domeniu.
Regimul lui Azerad, din Franța, recomandă regimul în zig-zag, care are la bază regimul lui Antoine:
  • Luni: legume;
  • Marți: carne;
  • Miercuri: ouă;
  • Joi: lapte;
  • Vineri: pește;
  • Sâmbătă: fructe;
  • Duminică: regim liber.

Regimul nu indică cantitățile alimentelor, așa cum ar fi normal. Este un regim monoton, care se bazează pe faptul că un organismul deja constrâns prin indicarea doar unui anumit fel de aliment, va reacționa bine, monotonia alimentară neatrăgând după sine excesul alimentar.
Căt de eficient poate fi acest regim, depinde de fiecare individ în parte și de particularitățile sale.




Dr. Maximilian Bicher-Brener, cunoscut medic de origine elvețiană,  pionier in cercetarea în domeniul nutriției și dieteticii umane, find chiar un revoluționar în acest sens,   recomandă următorul regim pentru cura de slăbire:

  • Luni: post absolut sau 400 calorii din fructe și legume;
  • Marți: suc de fructe și de legume (500 de calorii) sau 750 g fructe;
  • Miercuri: 800-1000 calorii  furnizate tot din fructe;
  • Joi: 1300-1400 calorii din fructe și legume;
  • Vineri: față de ziua de joi se adaugă un supliment de 1 pahar lapte ecremat și 50 grame de brânză;
  • Sâmbătă și duminică: regim complet de 2000 de calorii, sărac în grăsimi și sare.

Regimul acesta necesită repaus în general, și repaus la pat în primele două zile. Nu numai că nu este folosit, dar nu are nicio rațiune din punct de vedere medical, slăbirea chiar dacă se realizează fiind de scurtă durată – se observă  diferența dintre numărul de calorii prescise luni și sîmbăta-duminica, ca și compoziția preponderentă in glucide a regimului, în primele zile ale sale.


Comentarii

Anonim a spus…
eu am tinut o perioada de timp regimul acesta cu putine calorii si vreau sa spun ca am fost multumita de ceea ce am obtinut! Il recomand, dar nu pentru o perioada indelungata :)
Mirela Calutu a spus…
@Elena
Regimul cu mai putine calorii este cel recomandat pentru a pierde in greutate - lucru cert! Bineinteles ca el trebuie sa fie echilibrat din punct de vedere al compozitiei in principii nutritive, pentru ca, pana la urma, despre asta e vorba, si aici intervine rolul specialistului. Ca si elaborarea regimului, perioada de trecere la o alimentatie rationala (regim normocaloric!) si mentinerea greutatii dupa, sunt perioade la fel de importante si destul de greu de gestionat.
Iancu Alina a spus…
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Alina Badescu Blog a spus…
Buna seara,

Eu am reusit sa slabesc cu Fat Loss Formula 5 kg in 2 saptamani fara sa tine regim.
Sper sa continuui tot asa.
Fat loss formula ma ajutat destul de mult in ultimele 2 saptamani.
Pastila o gasiti pe www.capsula-slabire.ro

Postări populare