LEGUMELE SI SILUETA
Daca vrem sa slabim va trebui sa invatam sa iubim LEGUMELE!
Fa-ti timp sa iubesti! Si sa slabesti!!!
Gateste cu pasiune,
mananca cu dragoste!
Asadar, daca vrem sa slabim,
atunci baza meselor in regimul
alimentar pentru scaderea in greutate trebuie
sa o constituie legumele!
Ele
vor fi consumate astfel:
- Crude: sub forma de salate, ca: salata verde, castraveti, rosii, ardeii grasi, ridichiile, varza alba, varza rosie, conopida, telina, andive, broccoli;
- Sub forma de sote: dovlecei, fasole verde/galbena, conopida, bame, spanac, stevie, vinete;
- Sub forma de ghiveciuri de legume: fasole verde, dovlecei, rosii, ardei, conopida, varza, etc.
Intotdeauna
la gatit se va folosi foarte putin ulei.Vom folosi cel mai bine uleiul de
masline, atat pentru gustul sau placut, cat si pentru beneficiile pe care le
are pentru sanantate. Ideal ar fi ca el sa fie adaugat la mancare dupa inabusirea sau
calirea legumelor, crud. Este in regula
si daca la prepararea soteurilor vom utiliza un cubulet mic de unt. Insa, oricare forma de grasime vom
alege, cantitatea aceasta va trebui sa
fie scazut din ratia zilnica de grasimi permisa!.
E
bine de stiut ca, din punct de vedere cantitativ, o lingura plina cuprinde cam 15 grame de ulei,
deci, un continut caloric aproximativ de 135 calorii.
Legumele
se prepara taiate in bucati mici sau rase pe razatoare. La acest mic truc se
apeleaza pentru faptul ca bucatile maruntite asigura un contact mai intim cu mucoasa stomacului, produce dilatarea acestuia si obtinerea mai
rapida a senzatiei de satietate.
In
plus, o portie de legume inseamna glucide foarte putine, grasimi aproape deloc, dar cateva sute de calorii in minus-
comparativ cu oricare alta alternativa la masa! In schimb ii asigura
organismului doze importante de vitamine, fibre, antioxidanti si alti fitonutrienti, ce reduc
nivelul colesterolului si asigura protectia impotriva bolilor de inima, a accidentelor
cardiovasculare si cancerelor, in general.
Asezonarea
salatelor se face cu otet de mere sau zeama de lamaie. Ierburile aromate:
mararul, patrunjelul, combrul, busuiocul, rozamrinul se vor folosi la
discretie, incurajand chiar folosirea acestora.
Nu
numarati portiile de legume! Exagerati, chiar, daca se poate! Putem sa le
consumam la discretie, cu conditia sa nu exageram cu uleiul adaugat!
Uneori,
in cura severa de slabire si in caz de constipatie rebela, se recomanda sa se
adauge la salata cate o lingura de ulei de parafina. Aceasta recomandare se
aplica un timp limitat, intrucat uleiul de parafina impiedica absorbtia
vitaminelor liposolubile.
Comentarii