ALIMENTATIA CORECTA




 ALIMENTAȚIA  RATIONALA
 PE TIMPUL POSTULUI ALIMENTAR



Adăugaţi o legendă
Dincolo de considerațiile religioase, regimul alimentar fără carne/lapte/ouă/branză – intr-un cuvant! -  poate sa confere beneficii starii noastre de sanatate.

 Cu toate astea, regimul in sine nu trebuie sa inseamne doar restrictii alimentare!

Din punct de vedere calitativ,  uneori  este un regim destul de dificil de realizat, deoarece nu inseamna doar excluderea alimentelor de origine animala. Inseamna asigurarea aportului tuturor principiilor alimentare necesare, deoarece necesarul nutritional ramane acelasi si in perioada postului religios.
Necesarul zilnic al principiilor alimentare se  stabileste in functie de varsta, sex, starea fiziologica, gradul de activitate fizica, consum, etc.

 In primul rand  trebuie avut  in vedere faptul ca  media necesarului proteic pentru organism este de 1,5 g/kg corp, chiar daca substituim carnea, lactatele si pestele. Sursele de proteine de origine vegetala trebuie sa fie prezente in alimentatie   in cantitate suficienta. Aceste proteine le putem  gasi in leguminoase uscate, cereale, legume si fructe. Ele fac pare insa din clasa proteinelor cu valoare biologica medie (proteine de clasa a II-a), adica desi contin toti aminoacizii esentiali, unii dintre ei sunt in proportii mai reduse (cum sunt lizina pentru cereale si metionina pentru leguminoase).  Alimentele recomandate sunt: painea integrala, pastele fainoase, grisul, orezul, faina de grau, fasolea uscata, lintea, soia, mazarea, nucile.

 Deficitentele unui astfel de regim alimentar constau in carenta de fier (fierul se gaseste in alimente cum sunt legumele verzi, mai putin spanacul-care este foarte raspandit ca exemplu, insa el are o concentratie modica in fier si se absoarbe si mai putin; soia este un aliment recomandat din acest punct de vedere.

 Pentru o absorbtie mai buna a fierului, mai ales la vegetarieni, unde, din cauza continutului crescut de celuloza si a fitatilor, absorbtia fierului e limitata -   sunt  recomandate alimentele  care pe langa fier, au  un continut marit de vitamina C. Prezenta acestei vitamine face ca fierul sa  devina mai usor de asimilat.
 Aceste alimente sunt: morcovii, cartofii, dovleceii, broccoli, rosiile, conopida, varza, varza acra, ardeiul gras, citricele toate.

Alt neajuns care se intalneste pe durata postului poate fi lipsa de  vitamina B12. Acesta vitamina se gaseste in verdeturile cu frunze verzi, drojdia de bere,  in cereale si citrice. In ultima vreme au aparut pe piata alimentele fortificate cu acid folic, variante pe care ar trebui sa  le procuram in acest caz. Bineinteles, nu se exclud formele farmaceutice de vitamina B12, sau cele care contin  intregul grup de vitamine B.

Foarte important devine deficitul de calciu si vitamina D. Acesta se poate suplini prin alimentarea cu branza tofu, lapte de soia, broccoli, migdale, nuci, ciuperci, in cantitate suficienta.
Alta deficienta poate fi  iodul, insa la noi in tara se consuma obligatoriu sarea iodata in alimentatie, deci si un aport zilnic asigurat.

 Atentie mare! Deficitele care pot sa  apara nu au o simptomatologie acuta, astfel  ca, la primele semne de oboseala, apatie, trebuie sa mergi sa-ti verifici constantele sanguine (de obicei  hemoleucograma si calcemia), apoi sa procedezi in consecinta, apeland pentru un tratament dirijat.  

Nu doar alimentarea cu anumite produse alimentare din categoria celor  ce contin mineralele sau vitaminele respective ne asigura de inlaturarea deficitului creat!

Alimentatia trebuie sa fie variata, si trebuie sa cunoastem suficiente lucruri despre alimente, cum sa le asociem, cum sa le preparam, etc.,  astfel incat sa beneficiem pe durata postului o dieta diversificata.

Comentarii

aida a spus…
Eu am reusit sa slabesc cu o alimentatie sanatoasa, de la 90 la 65 de kg. Acum sper sa ma mentin!
Mirela Calutu a spus…
@ AIDA
Felicitari! Este un lucru foarte important sa te alimentezi echilibrat. La noi, toata lumea vorbeste despre alimentatie santoasa, dar incurajeaza infometarea si anorexia - din pacate!
In 2012 s-a infiintat un grup de suport pentru cei cu probleme alimentare.
Întâlnirile T.A.A. (Tulburari Alimentare Anonimi)au loc săptămânal în București, în fiecare marți la mănăstirea Radu Vodă (str. Radu Vodă, nr. 24 A, 040275, sect. 4, București) şi în Timişoara.
Pentru informații vă rugăm să sunați la 0734514871 (Silvia) sau ne trimiteți un e-mail către taa.bucuresti@gmail.com
Mirela Calutu a spus…
@Tulburari Alimentare
Excelent!! multumim pentru acesta postare! Sper sa o citeasca cat mai multe persoane si sa fie de folos celor care le este adresat suportul si au nevoie!!
Cele bune!
Mirela Calutu a spus…
@POLITAN PROD 97 SRL
Multumesc pentru apreciere!
Interesante si datele din domeniul constructiilor si al instalatiilor, multumim pentru link!
Cele bune! :)
Unknown a spus…
Interesant articolul insa trebuie tinut cont de principiul individualitatii si al specificitatii, mai exact obiectiv, sex, varsta...etc...etc. Pentru mai multe sfaturi legate de nutritie si sport va astept pe https://www.facebook.com/hardwork.adirflorin, Adir Florin antrenor personal
Mirela Calutu a spus…
@mix barbu
Adevarat, fara doar si poate- ca trebuie tinut cont de individ. de fapt asta este regula fundamentala in aplicarea oricarei strategii terapeutice: complianta individuala.
Multumesc pentru apreciere!
Cu bine!

Postări populare