RATIA PROTEICA A REGIMUL DE SLABIT




Discutand anterior despre compozitia in principii nutritive a regimului alimentar in obezitate, am subliniat greseala frecventa care se face prin abordarea unui regim alimentar “de post”, adica sarac in proteine de origine animala.
Simplul fapt de “privare” a organismului de aceste principii importante, are rolul de a face individul in cauza sa se simta “slabit”, adeseori senzatia fiind foarte aproape de realitate, insa fara nicio legatura cu stratul de tesut adipos.

Importanta ratiei proteice este covarsitoare: in primul rand s-a constat stiintific ca in obezitate exista o tulburare a metabolismului proteic, marcata de o tendinta la disproteinemie, tendinta ce apare direct proportional cu gradul obezitatii.

Apoi -fapt deloc de neglijat! - proteinele au un rol important in reglarea apetitului, scaderea aportului de proteine ducand la cresterea apetitului. 

Acest fapt il gasim exemplificat la persoanele care tin posturile religioase si se alimenteaza intr-un stil haotic, fara a tine cont de calitatea hranei. Se concentraza pe gradul de satietate general si nu aduc prin alimentatie un aport de proteine de origine vegetala corespunzator in masa zilnica. La aceste persoane, mai ales ca regimul se intinde pe perioade mai lungi de timp, se remarca un apetit crescut, cu o senzatie de “foame permanenta”.

Daca vom ignora acest lucru, riscul pe care il asumam va fi utilizarea proteinelor proprii. Adica acea “slabire” a tesutului muscular marcata ca o “slabire generala”, fara afectarea stratului de grasime de depozit, adica a tesutului adipos.

Asadar, in regimul dietetic al obezitatii vorbim de o “ratie minima de proteine”, obligatoriu. Mai mult decat atat, vorbim de o ratie de proteine care sa fie de valoare biologica mare. Cu alte cuvinte, nu se face cura de slabire sanatoasa in lipsa carnii de la masa!   
Bineinteles ca din aceeasi categorie, cea a proteinelor de origine animala, putem considera si laptele, produsele lactate, pestele, etc.


Comentarii

Postări populare