COMPORTAMENTUL ALIMENTAR SI MOTIVATIA
-fie obezitatea este asociata cu o alta boala: din aceasta categorie fac
parte frecvent diabetul, hipertensiunea
arteriala, ateroscleroza, guta, dislipidemia, etc., iar boala asociata ii ameninta starea de
sanatate;
-fie cantitatea de grasime depusa este asa de mare, incat afecteaza persoana
din punct de vedere estetic;
-persoana supraponderala nu are nicio acuza subiectiva, dar realizeaza influenta nefasta a depunerii
de grasime pentru sanatate.
Cei care se incadreaza in ultima categorie, adica
cei care sunt supraponderali si nu au acuze subiective, din nefericire,
reprezinta procentul cel mai redus dintre cei care decid sa se adreseze unui
specialist. Ei considera ca daca nu au inca un diagnostic, sunt in deplina stare de sanatate.
Urmand regulile clasice, dupa considerarea antecedentelor
heredocolaterale (rudele de gradul I) si antecendentele personale (date fiziologice
si patologice ale persoanei), conditii de viata si de munca, o importanta
deosebita o are investigarea comportamentului alimentar.
Acesta cuprinde mai multe aspecte, si anume:
-ancheta alimentara;
-date despre actul alimentar;
-analiza altor regimuri alimentare, asa numitele “cure” anterioare si
comportamentul sau fata de ele;
-analiza motivatiei ce determina comportamentul exagerat al aportului
alimentar.
Ancheta alimentara isi propune sa determine media
zilnica a ingestiei calorice zilnice, adica aportul caloric zilnic, dar si
modalitatea de prelucrare a alimentelor. De asemenea este important de apreciat
care sunt cantitatile de alimente ce compun meniul zilnic al supraponderalului,
precum si preferintele sale alimentare. Toate aceste date vor completa o fisa care
va fi ulterior prelucrata si calculata.
In evaluarea comportamentului alimentar s-au
introdus si chestionare, orale sau scrise, metode destul de laborioase, care utilizeaza
anumite proceduri si intrebari standard, dar si combinatii cu intebari “cheie”,
prin care se verifica veridicitate rapsunsurilor.
Majoritatea datelor existente in literatura
demonstreaza cresterea ingestiei calorice la persoanele obeze. Subiectivismul
persoanei implicate insa ne va relata ca “s-a alimentat normal din punct de
vedere cantitativ”, desi aportul caloric realizat va fi, dupa calcul, evident superior
nevoilor nutritive. Se mai intalnesc si cazuri in care bolnavul furnizeaza raspunzuri
false, regasindu-ne in situatia jalnica “adevarul doare”.
Decalajul intre “foame” si “satietate” sta la baza
mecanismului de producere a obezitatii. Reusind sa demontam si sa indepartam
orice forma de rezerva fata de adevaratul comportament, sustinand temeinic ca o
problema recunoscuta este pe jumatate rezolvata, constientizand pericolul si
agresivitatea obezitatii asupra starii de sanatate, vom reusi sa sustinem persoana implicata in actul terapeutic pe care il vom
propune pentru pierderea in greutate.
Comentarii
De multe ori vad copii mergand La fastfood-uri in grup organizat cu un profesor sau pur si simplu cu parintii. Oare cu ce au gresit copilasii aia sa le distrugi intrarea in viata?
By the way, de ce nu sunt supraponderali si in statele subdezvoltate din Africa? De ce Diabetul inca nu prea exista pe acolo? pentru ca sunt bolii ale alimentatiei in exces! :)
Nu stiu daca ai avut ragazul necesar si ai citit (am punctat in cateva articole anterioare!), dar, indifernt de cauzele ce determina obezitatea, ea nu se poate instala in absenta excesului alimentar.
Asa cum ai spus si tu, daca la adulti putem crede orice, atunci cand vedem copii supraponderali insotiti de parinti in incinta fast-food-urilor... acest lucru ramane de neiertat!