COMPORTAMENTUL ALIMENTAR SI MOTIVATIA



Practica medicala curenta a pus in evidenta faptul ca o persoana supraponderala se adreseaza unui consultant nutritionist din mai multe motive, si anume:

-fie obezitatea este asociata cu o alta boala: din aceasta categorie fac parte  frecvent diabetul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, guta, dislipidemia,  etc., iar boala asociata ii ameninta starea de sanatate;

-fie cantitatea de grasime depusa este asa de mare, incat afecteaza persoana din punct de vedere estetic;

-persoana supraponderala nu are nicio acuza subiectiva,  dar realizeaza influenta nefasta a depunerii de grasime pentru sanatate.

Cei care se incadreaza in ultima categorie, adica cei care sunt supraponderali si nu au acuze subiective, din nefericire, reprezinta procentul cel mai redus dintre cei care decid sa se adreseze unui specialist. Ei considera ca daca nu au inca un diagnostic, sunt in deplina stare de sanatate.
Urmand regulile clasice, dupa considerarea antecedentelor heredocolaterale (rudele de gradul I) si antecendentele personale (date fiziologice si patologice ale persoanei), conditii de viata si de munca, o importanta deosebita o are investigarea comportamentului alimentar.
Acesta cuprinde mai multe aspecte, si anume:
-ancheta alimentara;
-date despre actul alimentar;
-analiza altor regimuri alimentare, asa numitele “cure” anterioare si comportamentul sau fata de ele;
-analiza motivatiei ce determina comportamentul exagerat al aportului alimentar.
Ancheta alimentara isi propune sa determine media zilnica a ingestiei calorice zilnice, adica aportul caloric zilnic, dar si modalitatea de prelucrare a alimentelor. De asemenea este important de apreciat care sunt cantitatile de alimente ce compun meniul zilnic al supraponderalului, precum si preferintele sale alimentare. Toate aceste date vor completa o fisa care va fi ulterior prelucrata si calculata.
In evaluarea comportamentului alimentar s-au introdus si chestionare, orale sau scrise, metode destul de laborioase, care utilizeaza anumite proceduri si intrebari standard, dar si combinatii cu intebari “cheie”, prin care se verifica veridicitate rapsunsurilor.
Majoritatea datelor existente in literatura demonstreaza cresterea ingestiei calorice la persoanele obeze. Subiectivismul persoanei implicate insa ne va relata ca “s-a alimentat normal din punct de vedere cantitativ”, desi aportul caloric realizat va fi, dupa calcul, evident superior nevoilor nutritive. Se mai intalnesc si cazuri in care bolnavul furnizeaza raspunzuri false, regasindu-ne in situatia jalnica “adevarul doare”.
Decalajul intre “foame” si “satietate” sta la baza mecanismului de producere a obezitatii. Reusind sa demontam si sa indepartam orice forma de rezerva fata de adevaratul comportament, sustinand temeinic ca o problema recunoscuta este pe jumatate rezolvata, constientizand pericolul si agresivitatea obezitatii asupra starii de sanatate, vom reusi  sa sustinem persoana  implicata in actul terapeutic pe care il vom propune pentru pierderea in greutate.

Comentarii

Flaviius a spus…
La inceput aveam tendinta sa ii condamn pe cei supraponderali - ca nu au avut grija de ei, si ca se trezesc doar cand mai capata si niste boli. Apoi mi-am zis ca poate unii isi merita soarta - insa unii sunt nevinovati si sunt supraponderali din cauza unor boli (dar sunt convins ca majoritatea sunt direct responsabili)

De multe ori vad copii mergand La fastfood-uri in grup organizat cu un profesor sau pur si simplu cu parintii. Oare cu ce au gresit copilasii aia sa le distrugi intrarea in viata?

By the way, de ce nu sunt supraponderali si in statele subdezvoltate din Africa? De ce Diabetul inca nu prea exista pe acolo? pentru ca sunt bolii ale alimentatiei in exces! :)
Mirela Calutu a spus…
@Adrian Pascu
Nu stiu daca ai avut ragazul necesar si ai citit (am punctat in cateva articole anterioare!), dar, indifernt de cauzele ce determina obezitatea, ea nu se poate instala in absenta excesului alimentar.
Asa cum ai spus si tu, daca la adulti putem crede orice, atunci cand vedem copii supraponderali insotiti de parinti in incinta fast-food-urilor... acest lucru ramane de neiertat!

Postări populare