RATIA LIPIDICA A REGIMULUI DE SLABIT, sau, mai simplu: COMPOZITIA IN LIPIDE
Curios sau nu, consumul de lipide
din alimentatie nu contribuie la
cresterea depozitarii acestora in cadrul tesutului adipos al organismului!
Acest lucru este astazi pe deplin
cunoscut si a fost demonstrat stiintific si este pe deplin acceptat de toate
mediile implicate.
Cercetarile experimentale au demonstrat
faptul ca grasimea de depozit – deci tesutul adipos! – provine nu atat din grasimi alimentare, cat din glucide!
Din nefericire, glucidele ocupa primul loc in alimentatia
celor care au tendinta de „a depune”, dar si fac parte - cu succes :( - din
preferintele culinare ale acestora!
Acest fapt a fost utilizat ca argument - forte atunci cand au fost schitate si recomandate ca
„diete pentru slabit” – regimurile care aveau la baza dieta hiperlipidica.
Din
pacate, aceste tipuri de regimuri sunt foarte greu tolerat de organism, iar
utilizarea lor in practica poate fi
chiar nociva!
Motivul? Este cunoscut faptul ca
persoanele supraponderale manifesta un sindrom dislipidemic iar
consecintele unei alimentatii hiperlipidice exercita o influenta negativa
asupra activitatii fibrinolitice, care deja e scazuta la aceste persoane.
In plus, lipidele au o
incarcatura energetica de 9,3 cal/g de lipid, ceea ce inseamna, matematic vorbind,
pentru o ratie de 930
calorii/zi, ar fi suficiente 100 g de
produs – fie el unt, ulei de masline, de floarea-soarelui, etc...
Asadar, iata o alternativa care nu
trebuie urmata!
In cadrul unui regim echilibrat care sa ne asigure si pierderea ponderala,
lipidele nu trebuie sa depaseasca cantitatea de 40-50 g/zi, din totalul aportului global calculat pentru o zi.
Bineinteles ca in aceste 40-50
grame trebuie sa se regaseasca si grasimea "invizibila", cea continuta de produsele alimentare, neconsiderate „lipide” prin compozitie, cum ar fi: carnea, branza,
iaurtul, laptele, etc.
Comentarii