DESPRE SLABIT, SFATURI!





In materie de slabit, cele mai multe  greseli de dietoterapie se strecoara de la sine. Ele sunt facute fara niciun considerent, dar trec aproape neobservate de cel interesat. 
In mare parte,  respectarea regimului hipocaloric-hipoglucidic aduce, de regula, rezultatele asteptate, dar  s-a constatat ca pe parcursul acestuia se fac destule greseli. 
Din pacate, unele dintre acestea, lasa rezultatele mult asteptate fara raspuns, de aceea e mai bine sa stim:  
cateva reguli: 
1. Este foarte important, atat pentru aportul caloric general, cat si pentru autodisciplina sa nu se consume niciun alt aliment intre mese. Mesele sunt suficient de dese ca sa nu confere o senzatie de foame “reala”
2. Pentru rezultate sustinute, e important sa aproximam bine cantitatea alimentelor recomandata in cadrul regimului. Astfel, macar la inceput, pana ne deprindem acest obicei, ar fi bine sa folosim un cantar de bucatarie. S-a constat ca, de obicei, tindem sa aproximam “in plus” portiile pe care le mancam, fapt ce va fi in detrimentul celui ce astepta rezultatele. 
3. In timpul regimului nu se consuma alcool. Alcoolul, chiar in cantitati mici, are un efect de stimulare a apetitului, iar separat, ca produs, aduce destule calorii. Asa ca, in acesta perioada se evita cosumul acestuia, de orice fel.
4.  Daca tipurile de garnituri de  legume se pot inlocui una pe cealalta, alternandu-le si apeland la bunul gust ori placerea celui implicat, carnea se consuma obligatoriu! 
5. Supele nu se ingroasa cu fainoase (paste, fidea, galusti, crutoane, etc.).
6,  In prepararea salatelor, supelor si  ciorbelor se evita legumele: cartofi,  morcovi, telina, sfecla, mazare verde, porumb dulce. 
7. Uneori putem inlocui carnea cu parizer sau cremvursti, insa, atunci vom scadea din cantitatea de ulei pe care o adaugam la  salata.
8. Se incerca ca meniurile sa fie cat mai variate, diversificate, apetisante,  pentru ca regimul sa poata fi tinut timp cat mai   indelungat.
9.  Sosurile se prepara din supa de carne degresata si se dreg cu o lingurita de iaurt, lamaie, verdeata, cimbru, dafin.
10.   Carnii i se da gust cu cimbru si putin usturoi, iar salatelor cu lamaie, otet, chimen. 
11.   Indiferent de cat de restrictiv pare acest regim, nu se incurajeaza utilizarea sarii, alimentele contin déjà sare in compozitia lor!  Dimpotriva,   se recomanda pe cat posibil scaderea cantitatii de sare la prepararea mancarurilor. 
12.   Folosind cat mai multe verdeturi (marar, patrunjel, busuioc, menta, etc.), plante  aromatice (oregano, rozmarin, cimbrisor, etc.) si  mirodenii  (ghimbir, boia, piper, etc.) se poate reduce cantitatea de sare care se adauga la mancare. 
13.   Cosumul de lichide nu trebuie nici minimalizat, nici exagerat. Asa cum este alcatuit meniul tip de 1000 calorii, consumul unui pahar de apa dupa fiecare masa este ideal.
14.  Nu se consuma bauturi carbogazoase (tip Coca-Cola, Fanta, etc.), nici formulele diet sau light, nu cadeti in plasa sucurilor asa considerate “sanatoase”realizate din fructe (tipul fresh-urilor), cel mai bun lichid este apa. 
15.   Din categoria fructele interzise fac parte: fructele uscate, cele oleaginoase, strugurii, prunele, piersicile, perele pergamute, bananele.

Comentarii

Postări populare