DIETOTERAPIA IN OBEZITATE


Indiferent de cate "diete minune" sau "retete naturiste" gasim pentru a scadea in greutate, pot sa afirm ca din punct de vedere al alimentatiei unei persoane supraponderale, singura masura adoptata care poate sa functioneze, si sigur, si sanatos, este regimul hipocaloric.
Pentru a pierde in greutate - program  desfasurat in conditii obisnuite de activitate, regimul hipocaloric de urmat trebuie sa aduca,  in medie, 1100-1200 de calorii.
Compozitia acestui regim este de asemenea foarte importanta.
In primul rand, proteinele nu trebuie sa lipseasca. Este absolut aberanta ideea vehiculata sa tii postul religios ca sa pierzi in greutate, in general acest post fiind partial sau chiar total lipsit de proteine de origine animala, iar caracterizat practic, chiar si din cele de origine vegetala. Continutul corect in proteine al unui regim hipocaloric este de 1,2-1,5 g/kg corp, calcul facut avand ca reper greutatea ideala spre care se tinde.
In ceea ce priveste compozitia in lipide a regimului, aceasta va fi  redusa, bineinteles, vorbind de un continut lipidic de aproximativ 40-50 de grame. In acesta cantitate avem in vedere si lipidele asa numite “invizibile”, adica cele care intra in componenta celorlalte alimente, cum sunt: laptele, branza, carnea, etc. Bineinteles, calculam si uleiul adaugat salatelor sau prepararii mancarurilor.
Din punct de vedere al glucidelor, regimul nostru hipocaloric va mai capata o caracteristica: va fi si hipoglucidic. Glucidele sunt primele formatoare ale stratului de grasime, desi, din punct de vedere caloric 1 g de lipid furnizeaza dublu (9,3 calorii), fata de 1 g glucid, care furnizeaza doar 4,1 calorii.  Astfel, vor fi suprimate dulciurile concentrate si reduse drastic toate fainoasele si painea.



Doar in conditii de internare in spital, in clinici de specialitate si desfasurate sub stricta supraveghere medicala, se pot practica si regimuri foarte restrictive. Aceste cazuri necesita imobilizare absoluta la pat, precum si, asa cum am mai spus, stricta supraveghere medicala,  fiind vorba de un aport caloric foarte redus.
Aceste regimuri* sunt:
1.Postul complet – caz in care bolnavul primeste doar 1500 ml ceai indulcit cu zaharina si vitamine administrate injectabil, caz in care bolnavul este absolut imobilizat la pat;
2.Regim cu 280 de calorii – bolnavul primeste zilnic 300 g branza de vaci;
3.Regim cu 400 de calorii – alcatuit din 250 ml lapte, 100 g branza de vaci, 100 g carne, 200 g mere, morcovi, dovlecei, albitura 100 g (sau alte legume cu 5% glucide = 500g);
4.Regim cu 600 de calorii – compus din lapte 250 ml, branza de vaci 100 g, carne slaba 150 g, mere 200 g, morcovi, dovlecei, albitura 100 g (sau alte legume cu continut de 5% glucide =500g).  

Pana la postarea unor exemple de meniuri recomandate in scopul pierderii in greutate ( regim "TIP" - cca 1000 calorii) in total echilibru cu sanatatea nostra, si respectand baza stiintifica prezentata in tratatele de specialitate, voi incerca sa exemplific celor interesati de ce este acest regim hipocaloric-hipoglucidic este singurul eficient, de la care putem astepta rezultate si in totala armonie cu starea de sanatate.

*"Tratat de dietetica", Prof. dr. doc. I.Mincu.

Comentarii

Anonim a spus…
Nu sunt medic, dar din ce am citit pana acum reducerea numarului de calorii nu e neaparat foarte eficienta pentru slabire, mai ales pe termen lung. Eu personal am adoptat un stil de viata sanatos si am slabit pe baza indicelui glicemic, fara sa numar si sa adun calorii :) Desi ofera rezultate foarte bune, aceasta metoda a IG nu e foarte promovata, iar majoritatea nutritionistilor prefera regimul hipocaloric. Si nu inteleg de ce.
M-ar interesa parerea dumnevoastra :) Multumesc
Mirela Calutu a spus…
@zambetsisanatate
Reducerea numarul de calorii nu numai ca este eficienta, dar e si singura cale care trebuie abordata in cazurile de scadere ponderala. Cand vorbim de termen lung sau scurt, in cazul slabirii, devine o notiune relativa. De exemplu, cazul tau, metoda la care ai apelat, cu indicele glicemic- este de fapt o "varianta" a regimului hipoglucidic, care, in acelasi timp, prin compozitia sa, devine si hipocaloric. Nu a trebuit sa numeri caloriile (nici nu trebuie asta!), dar in mod sigur ai avut o lista cu alimente "nerecomandate" iar alta cu alimente "cu restrictie". Referitor la numaurl de glucide, adica indicele glicemic, este un articol in care am explicat mai pe larg importanta glucidelor in regimul hipocaloric. Multumesc si eu, pentru interes! Cele bune!

Postări populare