DIETOTERAPIA IN OBEZITATE
Pentru a pierde in greutate - program desfasurat in conditii obisnuite de
activitate, regimul hipocaloric de urmat trebuie sa aduca, in medie, 1100-1200 de calorii.
Compozitia acestui regim este de asemenea foarte
importanta.
In primul rand, proteinele nu trebuie sa
lipseasca. Este absolut aberanta ideea vehiculata sa tii postul religios ca sa
pierzi in greutate, in general acest post fiind partial sau chiar total lipsit
de proteine de origine animala, iar caracterizat practic, chiar si din cele de
origine vegetala. Continutul corect in proteine al unui regim hipocaloric este
de 1,2-1,5 g/kg corp, calcul facut avand ca reper greutatea ideala spre care se
tinde.
In ceea ce priveste compozitia in lipide a
regimului, aceasta va fi redusa,
bineinteles, vorbind de un continut lipidic de aproximativ 40-50 de grame. In
acesta cantitate avem in vedere si lipidele asa numite “invizibile”, adica cele
care intra in componenta celorlalte alimente, cum sunt: laptele, branza,
carnea, etc. Bineinteles, calculam si uleiul adaugat salatelor sau prepararii
mancarurilor.
Din punct de vedere al glucidelor, regimul nostru
hipocaloric va mai capata o caracteristica: va fi si hipoglucidic. Glucidele sunt primele formatoare ale stratului de grasime, desi, din punct de
vedere caloric 1 g de lipid furnizeaza dublu (9,3 calorii), fata de 1 g glucid,
care furnizeaza doar 4,1 calorii. Astfel,
vor fi suprimate dulciurile concentrate si reduse drastic toate fainoasele si
painea.
Doar in conditii de internare in spital, in
clinici de specialitate si desfasurate sub stricta supraveghere medicala, se
pot practica si regimuri foarte restrictive. Aceste cazuri necesita imobilizare
absoluta la pat, precum si, asa cum am mai spus, stricta supraveghere medicala,
fiind vorba de un aport caloric foarte
redus.
Aceste regimuri* sunt:
1.Postul complet – caz in care bolnavul primeste
doar 1500 ml ceai indulcit cu zaharina si vitamine administrate injectabil, caz
in care bolnavul este absolut imobilizat la pat;
2.Regim cu 280 de calorii – bolnavul primeste
zilnic 300 g branza de vaci;
3.Regim cu 400 de calorii – alcatuit din 250 ml
lapte, 100 g branza de vaci, 100 g carne, 200 g mere, morcovi, dovlecei,
albitura 100 g (sau alte legume cu 5% glucide = 500g);
4.Regim cu 600 de calorii – compus din lapte 250
ml, branza de vaci 100 g, carne slaba 150 g, mere 200 g, morcovi, dovlecei,
albitura 100 g (sau alte legume cu continut de 5% glucide =500g).
Pana la postarea unor exemple de meniuri
recomandate in scopul pierderii in greutate ( regim "TIP" - cca 1000 calorii) in total echilibru cu sanatatea
nostra, si respectand baza stiintifica prezentata in tratatele de specialitate,
voi incerca sa exemplific celor interesati de ce este acest regim
hipocaloric-hipoglucidic este singurul eficient, de la care putem astepta rezultate
si in totala armonie cu starea de sanatate.
*"Tratat de dietetica", Prof. dr. doc. I.Mincu.
Comentarii
M-ar interesa parerea dumnevoastra :) Multumesc
Reducerea numarul de calorii nu numai ca este eficienta, dar e si singura cale care trebuie abordata in cazurile de scadere ponderala. Cand vorbim de termen lung sau scurt, in cazul slabirii, devine o notiune relativa. De exemplu, cazul tau, metoda la care ai apelat, cu indicele glicemic- este de fapt o "varianta" a regimului hipoglucidic, care, in acelasi timp, prin compozitia sa, devine si hipocaloric. Nu a trebuit sa numeri caloriile (nici nu trebuie asta!), dar in mod sigur ai avut o lista cu alimente "nerecomandate" iar alta cu alimente "cu restrictie". Referitor la numaurl de glucide, adica indicele glicemic, este un articol in care am explicat mai pe larg importanta glucidelor in regimul hipocaloric. Multumesc si eu, pentru interes! Cele bune!