ALIMENTATIA SI CIVILIZATIA

Alimentatia este un act psiho-social: ne strangem in jurul mesei cand motivul este impartasirea bucuriei, dar ne strangem in jurul mesei la durere...
Problema  impactului alimentatie asupra sanatatii a fost mereu si ramane una de actualitate.
Marea problema a preocuparilor practicilor medicale este problema alimentatiei omului sanatos, ea avand caracter profilactic pentru o serie de boli, declarate ca boli ale civilizatiei actuale: obezitatea, dislipidemiile, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, dar si boli hepatice, renale, boli infectioase,  etc.
Schimbarile in timp ale alimentatiei sunt datorate multor factori dintre care cei citati in literatura de specialitate sunt: geografici, clima, geobotanica, geozoologia, adica un cocktail de factori ce alcatuiesc substratul social-economic.
In ziua de azi, civilizatia a dus la schimbari importante ale alimentatiei: stresul, sedentarismul si industria alimentara ce produce alimente  cat mai rafinate, prefabricate, concentrate,  ne-au “robotizat” preferintele alimentare, facandu-ne sa consumam mai mult decat trebuie  “produsele civilizatiei”, uitand de  nevoile de baza ale organismului si implicit, de sanatatea noastra.
Asa cum am spus si la inceput: alimentatia este un act psiho-social: ne strangem in jurul mesei si la durere si la bucurie,  dar mai ales “mancam” si “preferam”.
“Ne alimentam in raport cu un ecran senzorial in care traditia, obiceiurile, educatia joaca un rol important,  pe de-o parte superior si superficial: vederea, gustul si mirosul, pe de alta parte profund: digestia si reflexul de saturare. Cele superficiale ne fac sa ne alegem alimentele si se gasesc la originea valorii simbolistice a alimentului. De fapt omul inainte de a consuma alimentul, consuma simbolul lui.”*
Problema se pune  intre ceea ce mancam si cum ajungem sa ne simtim ne simtim in propria nostra piele! De sanatate nici nu mai vorbim...


* I. Mincu, Tratat de dietetica

Comentarii

Postări populare