OBEZITATEA SI CAUZELE SALE
In general, obezitatea apare ca urmare a dezechilibrului generat intre aportul alimentar al individului si nevoile organismului sau. Obligatoriu, ca factor extern descries in aparitia obezitatii vom gasi abuzul alimentar, iar ca factor favorizant predispozitia constitutionala. Cei doi factori nu pot fi izolati unul de celalalt, s-a demonstrat ca exista o dereglare a echilibrului functional normal existent in centrii hipotalamici (acolo unde se afla centrul satietatii si al foamei) ce are repercusiuni asupra comportamentului alimentar, care, la randul sau, devine abuziv si produce tulburari endocrinometabolice ce influenteaza pozitiv progresia obezitatii.
In acest sens este celebru un studiu efectuat pe un lot de soareci care erau déjà obezi si la care s-a putut observa o accentuare a depunerii de grasime, studiu efectuat comparativ cu un alt lot de soareci ce aveau dimensiuni normale. Pe langa aceasta accentuare a depunerii de grasime s-a observant si o incetinire in utilizarea stratului de grasime existent déjà, plus o crestere a cantitatii de hrana pe care o ingerau, astfel ca pana la urma, soriceii obezi au facut si diabet. Cercetatorii au redus cantitatea de hrana pe care o administrau soriceilor, iar acest lucru a dus la reducerea diabetului pana la disparitie chiar. Desi a fost privita ca o victorie asupra evolutiei sanatatii la acesti soricei, soriceii au ramas in continuare constitutional obezi.
De aici concluzia ca obezitatea realizata prin abuzul alimentar nu exclude de fapt influentele genetice, ci ea se produce tocmai in cazul in care supraalimentatia se intalneste cu predispozitita constitutionala.
Obezitatea se intalneste mai des la femei, cu precadere in perioadele in care este simtita o “criza genitala”, si anume: la pubertate, in sarcina, la menopauza, atunci cand in organism au loc o serie de modificari neuroendocrine, psihice, sociale toate sustinute si alimentar.
Alti factorii in aparitia si sustinerea obezitatii sunt:
-traumele psihice si nervoase: fie sub forma de leziuni organice ale sistemului nervos (lovituri, raniri, etc.), fie sub forma atat de raspandita a zilelor noastre: stresul;
-consumul de alcool: se stie ca alcoolul consumat in cantitati acceptabile, moderate, mareste apetitul, dar si ofera un aport suplimentar caloric care nu este de neglijat. In plus, consumul de alcool suprima utilizarea energetic a a stratului de grasime, favorizand depozitarea directa a principiilor alimentare sub forma de tesut adipos;
-cauze endocrine: exista o serie de afectiuni in care obezitatea apare ca simptom, fiind descris in literatura de specialitate un sindrom endocrin caracterizat prin hiperinsulinism, hipercorticism, hipogonadism si hipotiroidism.
Desi este privita ca o ''defectiune'' pur estetica, obezitatea este de fapt, o afectiune a intregului organism!
Am incercat sa consemnez, succint, cauzele care produc cresterea ponderala. Citind printre randuri, vom putea sa intelegem mai bine intreg contextul, sa ne putem judeca singuri si sa reusim sa schimbam din ”bine” in “mai bine” intreg comportamentul nostru alimentar.
Comentarii