DUMNEAVOASTRA AVETI CONTROLUL?!

  Obezul zilelor noastre - fie compatimit pentru eforturile zadarnice si bolile asociate suferintei sale, fie acuzat de iresponsabilitate - este omul la care situatia a scapat de sub control!
 “A slabi” a devenit astazi o problema aproape generala, preocupand pe toata lumea -  si pe cei cu o greutate superioara, dar si pe cei cu greutatea normala, de fapt  se adreseaza  omului obez adica cel a carui greutate actuala depaseste cu cel putin 20%  greutatea considerata ideala (stabilita printr-o  medie a greutatii  populatiei de aceeasi varsta si sex).
  Mentinerea greutatii corporale normale, una din functiile importante ale organsimului uman si care nu constituia o problema pana acum cateva decenii, a devenit o temere fata de care trebuie sa ne manifestam vigilenta.
 Factorii care participa la mentinerea greutatii normale sunt functionarea normala a metabolismului intermediar, un comportament alimentar normal, adecvat,  dar si un regim de activitate fizica rationala. Chestii pe care teoretic le stim. Undeva insa, gresim..
 Depunerea grasimii rezulta totusi fie din alimentele introduse in plus in organism, fie din cauza lipsei de miscare, a sedentarismului. Acest factor contribuie la depunerea grasimii chiar si in conditiile unei alimentatii normale deoarece nevoile energetice ale organismului sedentar sunt reduse, chiar si o alimentatie normala, rationala,   ducand in final la depunerea de grasime.
         In sustinerea ipotezei ca alimentatia in exces este sursa tesutului adipos  sta clasicul exemplu al oamenilor scheletici din lagarele de concentrare nazista, acestia (in lipsa excesului alimentar) sfidand atat predispozitia genetica, cat si constitutionala, sau dezechilbrul glandular, citat de multe ori de obezi.
        Obezitatea nu se instaleaza decat in conditiile unui aport alimentar crescut, care depaseste nevoile energetic reale ale organismului.
            Invatam candva in scoala ca “a slabi” este,  in final, matematica pura: ceea ce intra trebuie sa fie mai mic decat ceea ce iese. Cu timpul insa, lovindu-te de fel si fel de situatii realizezi ca “a slabi” depaseste faza cu matematica, si nu este chiar asa de simplu!  
          Dincolo de “matematica” aplicata, eu cred ca e important  sa ne insusim anumite notiuni cu privire la  comportamentul nostru alimentar, astfel incat sa  reusim sa devenim proprii nostri “consultanti in nutritie”, sa reusim sa avem optiunile cele mai  potrivite si sanatoase pentru noi.

Comentarii

Anonim a spus…
E foarte util postul..
Dar cel mai rau imi pare ca ar trebui sa am nota 10 la teorie, dar cind vine vorba de a pune in practica ce am invatat ((
Ce ma sfatui ?
Mirela Calutu a spus…
@ feelthebeauty
De fapt, inainte de a incepe activitatea cu acest blog, mi-am dorit sa fac un fel de club, tocmai pentru a incerca sa fac posibila trecerea de la teorie la fapta! Si mai mult, sa fac acest lucru in conditii placute, urmarind sa "ne intalnim" aici, mai multe fete, cu aceleasi ingrijorari. Asa ca, eu voi fi mereu pe receptie, pentru orice provocare de acest gen. Ma gandesc ca, poate, in cazul tau lipseste preocuparea. Tu ce zici?!
Anonim a spus…
Am o intrebare. Esti din Romania sau Moldova ?
Ca daca esti din Moldova am o propunere pentru tine :)
Mirela Calutu a spus…
@feelthebeauty
Sunt din Romania. Propunerea cade?! Deja sunt curioasa... :)
Anonim a spus…
Bine punctat, a slabi nu e doar matematica si nu se reduce la a numara niste calorii. Cred ca avem controlul atunci cand suntem in echilibru cu organismul nostru si cu nevoile sale, cand stim sa-l ascultam, sa-l iubim.
Mirela Calutu a spus…
@zambetsisanatate:
Multumesc pentru comentariu! Apropo de ce ati punctat, initial eu voiam sa pun titlul cam asa: "Iubindu-ne pe noi insene/insine", dar am optat pentru cel actual..

Postări populare