CAND SLABIM, NU NE GRABIM!


Daca secolul trecut “a fi grasa”, adica “grasa si frumoasa” - privita ca o calitate! - era caracteristica certa doar a celor instariti tradand indestularea, in ultimele decenii  asistam la o modificare a acestei sintagme.   De cele mai multe ori “a fi grasa” se traduce -  in cel mai bun caz - fie prin nepasarea celei/celui  in cauza, fie prin asimilarea unor concepte eronate despre “nutritie si dieta”.  Iar despre concepte eronate, asa zisele “mituri despre slabit”  e plina  lumea virtuala… 
De cele mai multe ori prosperitatea materiala este insotita in tan-dem de cresterea ponderala. Adica, individul in cauza, vrand-nevrand, prin “oferte” inedite cade in plasa celor care incep sa manance mai mult. Adica, cantitativ. Insa, nu de putine ori, ne intalnim in jurul nostru  cu situatia “mananc putin”.
 Colaborarea mea cu oameni care-si doreau sa slabeasca, oamenii ca-si impusesera un nou stil de viata, mai sanatos, m-a facut sa sesizez ca, singur fiind fata-in –fata cu problema slabitului, faci uneori greseli pe care nu le sesizezi.  Iata de ce e important ca atunci cand iti propui schimbarea atitudinii fata de supraponderabilitate, sa pleci la drum “in doi”, macar.  Altfel, esti pasibil de greseli, greseli pe care le repeti, nu le remarci ca sa le poti  indrepta, iar faptul ca nu exista rezultatele asteptate la testul cantarului, ne face sa ne pierdem increderea in noi.
Pentru ca vreau sa spun si sa subliniez chiar acest lucru, a avea incredere in propria persoana este capital atunci cand ne inscriem in cursa slabitului.
Citesc, (bloguri respectabile, deh!) urmatoarea stire: “cu pachetul de slabit  ”slabeste usor si fara efort” , “slabiti rapid”! Nu va entuziasmati! Nu este  ceea ce cautam: atunci cand slabim, de regula..…nu ne grabim! Graba e doar tertipul celor care vor sa vanda!! Doar daca vrem sa facem o cheltuiala inutila, si sa ne pacalim psihicul cu un alt mit, mit care in niciun caz nu o sa darame imaginea noastra din oglinda!
Daca de AZI  ne propunem sa slabim, avem la dispozitie exact atat timp…… cat ne-a luat sa ne ingrasam. Deci, daca slabim, in primul rand: nu ne grabim!!!

Comentarii

alina rusu a spus…
de dragul partenerului de viata,am incercat sa tinem impreuna un regim....candva...am fost invitati de o anumita persoana ce reprezenta o fima cu anumite produse de slabit.dupa ce ne-a facut cate un chestionar,ne-a urcat pe cantar...ne-a spus greutatea,apoi am luat decizia ca nu ne hranim sanatos si d-aia suntem grasi...dupa o saptamana aveam 4 kg mai putin...acum vreo luna de zile,m-am intalnit cu un prieten,care mi-a vandut un pont...s-a apucat de acelasi regim de slabit...dar,cantarul celor de la firma respectiva arata cu 4 kg in plus...
Mirela Calutu a spus…
@alina
deci invatatura ati tras-o: daca e de scos bani din buzunar, trebuie privit cu reticenta...Eu asa zic! Asta, tot de dragul partenerului de viata!!
Costi a spus…
Asa este, atunci cand tinem un regim sau o dieta de slabit este recomandat sa pierdem maxim 2 kg pe saptamana. Ai subliniat foarte bine increderea de sine, aceasta trebuie foarte bine lucrata desii atunci cand esti obez este foarte greu sa ai incredere de sine. Eu unul recomand ca intotdeauna inainte sa facem ceva trebuie sa plecam cu mentalitatea castigatorului si anume : Eu pot si voi reusii! Sunt constient ca orice lucru' mare necesita sacrificii mari! Sunt sigur ca in curand va fi foarte bine! Si asa mai departe!
Mirela Calutu a spus…
@Costi
Ai mare dreptate: ceea ce facem depinde in mare parte de mentalitatea noastra! Unii dintre noi sunt clar: "winner", altii, din pacate...nu! Dar, dincolo de toate, cred ca si acestia, din urma, mai merita uneori o sansa. Nu?!
Adina a spus…
Toata viata mea am fugit de curele de slabire..nu de alta, dar imi e imposibil sa le tin. Atunci ma apuca toate poftele din lume. Cel mai usor si frumos am slabit facand miscare. Mi-am luat bicileta de camera si am facut timp de un an de zile cate o ora in fiecare seara.Fara sa ma chinui cu renuntat la mancare.Asa ca, recomand miscarea, in primul rand!:)
Mirela Calutu a spus…
@Adeenah
Adina-Nume-Frumos,
asa cum ai remarcat, blogul meu se numeste "NON-DIETA", vis-a-vis de curele care-mi repugna, pur si simplu. Ideea e ca ar trebui sa mancam atat cat avem nevoie, deci nu mai mult!, situatie in care o "cura de slabire" nu-si mai gaseste utilitatea. Despre miscare, ce sa spun, e din ce in ce mai greu de realizat, mai ales cand ai o varsta (:D)! Si asta nu o spun din experienta personala, ci din cazurile in crestere de sedentarism din jurul meu.
Regimul special pentru pierderea in greutate se adreseaza unora care, chiar trebuie sa stie ca, indiferent cate kilograme ai, nu e chiar totul pierdut daca vrei sa slabesti. SI nu ma refer la situatiile de "ëstetica" pura, ci cazuri medicale, in care sanatatea e deja amenintata.
Multam' de comment!!
Unknown a spus…
Salut ! Foarte bun articolul, asemenea blgului. Multe informatii utile, din care au ce invata, felicitari pentru acest blog, la multe articole inainte !

De putin timp mi-am facut un blog pe un domeniu asemanator, daca vreti sa aflati parerea mea, ca sportiv de performanta in legatura cu alimentatia si sportul, va astept pe blogul meu: www.cirdeiusebastian.wordpress.com

Postări populare