DIETOTERAPIA SAU TRATAMENTUL DIETETIC AL BOLILOR
In ziua de azi, semnificatia termenului “dieta” s-a restrans la notiunea de “regim alimentar”, sensul lui fiind sinonim cu restrictia alimentara.
Dietoterapia ca stiinta s-a dezvoltat in paralel cu progresele inregistrate de celelalte stiinte biologice ce au impact intre om si mediu care il inconjoara: biochimia, fiziologia, metabolismul intermediar, dar si alte ramuri ale medicinii.
Regimul alimentar are un rol important in tratamentul dietetic al multor boli: diabet, hipertensiune arteriala, dislipidemia, obezitatea, ulcerul gastric, colecistita, hepatita, etc.
Alimentatia dietetica este de fapt o alimentatie rationala care prin utilizarea unor procese tehnologice specifice, ori sau prin restrictia sau simpla limitare a unor alimente stabilite in context cu sexul, varsta, munca depusa, starea de boala, etc, contribuie la ameliorarea sau vindecarea bolii. Modificarile aduse prin regimul alimentar instituit trebuie sa aiba in vedere insa mentinerea echilibrului nutritional.
Alimentatia dietetica este de fapt o alimentatie rationala care prin utilizarea unor procese tehnologice specifice, ori sau prin restrictia sau simpla limitare a unor alimente stabilite in context cu sexul, varsta, munca depusa, starea de boala, etc, contribuie la ameliorarea sau vindecarea bolii. Modificarile aduse prin regimul alimentar instituit trebuie sa aiba in vedere insa mentinerea echilibrului nutritional.
1. -Dieta aplicata -preventiva sau curativa- trebuie sa fie conforma cu principiile alimentatiei rationale;
- -Dieta trebuie adaptata obiceiurilor si preferintelor alimentare ale individului si va tine seama seama de interrelatiile dintre om si mediul ambiant;
-In prescrierea unei diete se va tine seama de toti factorii de comportament: starea emotionala, starea culturala, profesionala, sociala, etc., deoarece o dieta incorect adaptata va avea repercusiuni negative asupra personalitatii individului;
-Tulburarile nutritionale sau metabolice ce insotesc boala de baza vor fi tratate concomitent cu acesta;
- -Prepararea alimentelor va fi facuta cat mai simplu, fara a se renunta insa la rafinamentele gustative. Se va exclude tot ce este nociv in gastrotehnie, fara insa a se prepara o mancare fara gust.
Rolul dietoterapiei nu trebuie subestimat, dimpotriva, ar trebui intensificata educatia alimentara a omului prin toate mijloacele, astfel incat el insusi sa devina, dupa o vreme, artizanul propriului regim alimentar, in echilibru cu nevoile sale si adaptat afectiunilor sale. Spun asta deoarece, pentru unele boli, dietoterapia este singurul remediu, iar in spitale, adesea peste 50% din tratamentul administrat este cel dietetic.
*sursa: R., Paun, Tratat de MEDICINA INTERNA, 1986.
*sursa: R., Paun, Tratat de MEDICINA INTERNA, 1986.
Comentarii
rolul dietoterapiei in tratamentul unor boli este covarsitor, boli cum ar fi diabetul zaharat, dislipidemiile, hipertensiunea arteriala, hepatitele, afectiuni renale, etc, alergia alimentara - asa cum ai spus si tu! Atunci cand esti sanatos, probabil ca nu realizezi cat de important este ceea ce mananci, doar cand esti "incercat" iti dai seama de importanta alimentatiei. Multe boli se pot trata cu un regim alimnetar adecvat, dar pot spune si ca multe boli au ca punct de plecare un regim alimentar dezechilibrat. Asa ca, mai ales in conditiile unei vieti solicitante pe care o ducem azi, alimentatia noastra devine mai importanta, pe zi ce trece!